Има голям набор от емоционални реакции, които са свързани с цветовете. Някои от тях са очевидни, някои не толкова. Някои асоциации са специфични за дадена страна или регион, докато други са всеобщо признати – вкоренени в човешката същност. Някои цветове могат да имат различни значения, дори противоположни, основани изцяло на контекста и приложението.

Макар да има много, много фактори, от които да зависи избора на цвят в даден дизайн, този определено трябва да бъде един от тях. Като знаете, че червените и жълтите са най-визуално привличащите внимание цветове, може да създадете по-добър билборд. Знаейки, че синьото символизира знание, може да помогне да се определи цвета на логото на библиотеката. Подобно на повечето неща, свързани с дизайна, тези не са конкретни правила, а по-скоро още един инструмент, който можете да използвате или умишлено да нарушавате, за да доставите желаното от вас съобщение.

В тази статия събрахме и обобщихме емоциите и понятията, свързани с шестте основни цвята, плюс черно и бяло. Опитахме се да го направим колкото е възможно по-ясно и включихме многобройни примери, но колкото повече изучавате тази тема, толкова повече ще намерите. Най-окончателните текстове по темата, по наше мнение, са книгите на Фабер Бирен, който е бил консултант по теорията на цветовете и издава множество книги по темата.

С тази предпазна мярка, тази статия трябва да бъде изчерпателна и полезна за дизайн, фотография и илюстрация. И ако откриете нещо, което липсва, моля не се колебайте да оставите коментар.

 

ЧЕРВЕНО

Топлина, гняв, грубост, вълнение, сила, любов, страст, огън, кръв, екстремни емоции, битка. Червеното подсказва за силни емцоии. То е било използвана от църквата, за да даде усещане за великолепие. В историята то представлява царственост, величие и триумф. Обикновено се смята за буен и вълнуващ цвят.

Емоционален отклик

Червеният цвят е много емоционално интензивен. Той подобрява човешкия метаболизъм, дишането и повишава кръвното налягане. Той има много висока видимост, поради което знаците за стоп, стоп-сигналите и противопожарната техника обикновено са боядисани в червено. В хералдиката, червеното се използва за обозначаване на смелост. Това е цвят, който се среща в много национални знамена.

Използване в дизайн и реклама

Червеното извежда текста и изображенията на преден план. Използва се за стимулиране на хората да вземат бързи решения; това е идеалният цвят за бутоните „Купете сега“ или „Кликнете тук“ на интернет банери и уебсайтове. В рекламата червеното често се използва за предизвикване на еротични чувства (червени устни, червени нокти, червени светлини, „Дама в червено“ и т.н.). Червено е широко използвано за обозначаване на опасност (знаци за високо напрежение, светофари). Този цвят също често се свързва с енергията, така че би било подходящо, когато се рекламират енергийни напитки, игри, автомобили и други предмети, свързани със спорта и високата физическа активност.

ЗЕЛЕНО

Пролет, макабра, свежест, мистерия, завист, надежда, вечен живот. Тъй като се състои от жълто и синьо, зеленото представлява усещането за светлина и прохлада, радост и сдържаност. Това е цветът на природата. Зеленото облекчава напрежението и предполага спокойствие.

Емоционален отклик

Зеленият цвят предполага, че има лечебна сила. Това е най-спокойния цвят за човешкото око; може да подобри зрението. Зеленото предполага стабилност и издръжливост. Понякога зеленото означава липса на опит. В хералдиката зеленото показва растеж и надежда. Зеленото, за разлика от червеното, означава безопасност; това е цветът на свободното преминаване в пътното движение.

Използване в дизайн и реклама

Зеленото се използва за обозначаване на безопасността при рекламиране на лекарства и медицински продукти. Зеленото е пряко свързано с природата, така че се използва за популяризиране на „зелени“ или натурални (био/веган) продукти. Мътно, по-тъмно зелено се свързва с парите, финансовия свят, банковото дело, Уолстрийт.

ЖЪЛТО

Слънчева светлина, предателство, блясък, радост. Тъй като този цвят приличи най-много на слънчевата светлина, се свързва с радост и пролет. Жълтото привлича вниманието първо и най-бързо и седи до червено като най-очевидния и жив цвят.

Емоционален отклик

Жълтият цвят дава затоплящ ефект, предизвиква бодрост, стимулира умствената дейност и генерира мускулна енергия. Жълтото често се свързва с храната. Ярко, чисто жълто привлича вниманието, което е причината такситата да са боядисани в този цвят. Когато се използва прекомерно, жълтото може да има смущаващ ефект; известен факт е, че бебетата плачат повече в жълти помещения. Жълто се вижда преди други цветове, когато е поставено срещу черно; тази комбинация често се използва за издаване на предупреждение. В хералдиката жълтото показва чест и лоялност. По-късно значението на жълтото е свързано с малодушие.

Иползване в дизайн и реклама

Използвайте жълто, за да предизвикате приятни, весели чувства. Можете да изберете жълто, за да популяризирате продуктите на децата и предмети, свързани с свободното време. Жълтото е много ефективно за привличане на вниманието, така че го използвайте, за да подчертаете най-важните елементи на вашия дизайн. Мъжете обикновено възприемат жълтия като много безгрижен, „детски“ цвят, така че не се препоръчва да се използва жълто, когато се продават престижни, скъпи продукти на мъжете – никой няма да купи жълт бизнес костюм или жълт Мерцедес. Жълтият цвят е нестабилен и спонтанен, затова избягвайте да използвате жълто, ако искате да предложете стабилност и безопасност. Светложълтото има тенденция да изчезва в бяло, така че обикновено се нуждае от тъмен цвят, за да го подчертае. Нюансите на жълтото са визуално непривлекателни, защото губят бодростта и стават мръсни.

Жълтото се използва, за да предизвика приятни, весели чувства. Можете да изберете жълто, за да популязирате продукти и играчки за деца. Жълтото е много ефективно за привличане на вниманието, така че го използвайте, за да подчертаете най-важните елементи на вашия дизайн. Мъжете обикновено възприемат жълтия цвят като много безгриижен, “детски” цвят, така че не се препоръчва да се използва жълто, когато се продават престижни, скъпи продукти на мъже – никой няма да купи жълт бизнес костюм или жълт Мерцедес. Жълтият цвят е нестабилен и спонтанен, затова избягвайте да използвате жълто, ако искате да предложите стабилност и безопасност. Светложълтото се слива с бялото, така че обикновено се нуждае от тъмен цвят, за да бъде подчертано. Нюансите на жълтото са визуално непривлекателни, защото губят бодростта и стават мръсни.

СИНЬО

Синьото обикновено се свързва със знанието и спокойствието. Охлаждане, ефирност, безкрайност, значимост, покой, формалност. То е свързано с небето, океаните и леда. Винаги е било символ на истината и чистотата, лоялността, състраданието.

Емоционален отклик

Синьото се счита за полезно за ума и тялото. Забавя метаболизба и предизвиква успокояващ ефект. Синьото е силно свързано с тишината и спокойствието.

Иползване в дизайн и реклама

Можете да използвате синьо за популяризиране на продукти и услуги, свързани с чистотата (филтри за пречистване на вода, почистващи течности, водка), въздух и небе (авиокомпании, летища, климатици), вода и море (морски пътувания, минерална вода). За разлика от емоционално топли цветове като червеното, оранжевото и жълтото, синьото е свързано със съзнанието и интелекта. Използвайте синьо, за да предложите прецизност, когато рекламирате високотехнологични продукти. Синият цвят е мъжки; според проучванията, той е високо възприет сред мъжете. Тъмно синьото е свързано с дълбочина, опит и стабилност; той е предпочитан цвят за корпоративната Америка и според проучванията е „любимия“ цвят.

Избягвайте използването на синьо, когато рекламирате храна и готвене, защото синьото потиска апетита. Когато се използва заедно с топли цветове като жълто или червено, синьото може да създаде силно въздействие, жизнени дизайни; например, синьо-жълто-червеното е перфектна цветова схема за супергерой.

ЧЕРНО

Смърт, мрак, съжаление, прикрито действие, злоба, траур, дезориентация чрез отсъствие на светлина. Черното символизира сила и авторитет; счита се за много официален, елегантен и престижен цвят (черна вратовръзка, черен мерцедес).

Емоционален отклик

Черният цвят е мистериозен цвят, свързан със страха и неизвестното (черни дупки). Той обикновено има отрицателна конотация (черен списък, черен хумор, „черна смърт“). В хералдиката черният е символ на скръбта.

Иползване в дизайн и реклама

Черното дава усещане за перспектива и дълбочина, но черният фон намалява четливостта. Черен костюм или рокля може да ви накара да изглеждате по-слаби. Когато проектирате за арт галерия или фотография, можете да използвате черен или сив фон, за да се отличават другите цветове. Черното контрастира добре с ярки цветове. В комбинация с червено или оранжево – други много мощни цветове – черното дава много агресивна цветова схема. Черното предава чувство за елегантност и престиж и по този начин се използва често в най-висок клас продукти, като смартфони, лимузини, официални костюми и Jack Daniel’s опаковки.

 

БЯЛО

Сняг, деликатност, чистота, студ, мир, чистота, елегантност, крехкост, траур, просветление, вяра, слава, спасение. Ориентация чрез светлина. При война белият цвят означава предаване.

Емоционален отклик

Белият цвят се свързва с добротата, невинността и девствеността. Смята се, че е цвят на съвършенството. Белият цвят означава безопасност, чистота и непорочност. За разлика от черното, бялото обикновено има положителна конотация. Бялото може да представлява успешно начало. В хералдиката бялото изобразява вяра и чистота.

Иползване в дизайн и реклама

В рекламата, бялото е свързано с прохлада и чистота, защото това е цветът на снега. Можете да използвате бяло, за да предложите простота на високотехнологичните продукти. Белият цвят е подходящ за благотворителни организации; ангелите обикновено се представят с бели дрехи. Белият цвят е свързан с болници, лекари и стерилитет, така че можете да използвате бяло, за да предложите безопасност при популяризиране на медицински продукти. Бялото често се свързва с ниско тегло, ниско съдържание на мазнини и млечни продукти.

 

ОРАНЖЕВО

Създаден от жълто и червено, оранжевият цвят дава усещане за светлина и топлина. Това е цветът на гордостта и амбицията. Свързан със слънчева светлина и топлина, смятан е за весел.

Емоционален отклик

Оранжевият цвят комбинира енергията на червеното и щастието на жълтото. Той е свързан с радост, слънце, тропиците. Оранжевото представлява ентусиазъм, очарование, щастие, креативност, решителност, привличане, успех, насърчаване и стимулиране.

Иползване в дизайн и реклама

За човешкото око, оранжевото е много горещ цвят, така че дава усещане за топлина. Въпреки това, оранжевото не е толкова агресивно като червеното. Оранжевото увеличава снабдяването на мозъка с кислород, предизвиква ободряващ ефект и стимулира умствената дейност. Този цвят е високо приет сред младите хора. Като цитрусов цвят, оранжевото се свързва със здравословна храна и стимулира апетита. Оранжевото е цветът на есента и жътвата. В хералдиката, оранжевото е символ на сила и издръжливост.

Оранжевото има много висока видимост, така че можете да го използвате, за да привлечете вниманието и да подчертаете най-важните елементи на вашия дизайн. Оранжевият цвят е много ефективен за рекламиране на хранителни продукти и играчки.

Недостатък на този цвят е, че не е любим на много хора и по тази причина рядко се използва за дългосрочни продукти, като автомобили или електронни продукти.

 

ЛИЛАВО

Цвят на кралските особи. Има силно религиозно значение. Използва се като полутраур. Чрез асоциации, този цвят дава усещане за мистерия. Това е цветът на сенките.

Емоционален отклик

Лилавият цвят съчетава стабилността на синьото и енергията на червеното. Той символизира сила, благородство, лукс и амбиция. Лилавото дава усещането за богатство и екстравагантност. Лилавото се свързва с мъдрост, достойнство, независимост, творчество, мистерия и магия.

Иползване в дизайн и реклама

Според проучванията, почти 75% от децата в пред-юношеството предпочитат лилаво. Лилавото е много рядък цвят в природата; някои хора го смятат за изкуствено.

Светлолилавото е добър избор за женски дизайн. Можете да използвате ярко лилаво, когато популяризирате детски продукти.

Leave a comment