Истинската цел на графичния дизайн е да предава послания. Един дизайн може да бъде изключително приятен за окото, но ако не изпраща правилното послание, значи не постига нищо. Когато погледнете назад в историята на графичния дизайн, особено рекламата, ще забележите, че дизайните доста добре са отразявали тогавашното състояние на света.

Стиловете тогава са били различни, защото нуждите на хората които са ги гледали, са били различни. Например, не може да се използват неонови форми и надписи от 80-те, за да подбудим чувство на патриотизъм у хората по време на Втората световна война.

Разглеждайки някои от знаковите дизайни през изминалите десетилетия, ще видите колко графичния дизайн се е развил заедно със света около нас.

1940

 


Едни от най-бележитите примери за графичен дизайн, през 40-те могат да бъдат разделени на две групи. Дизайни, относно Втората световна война, особено пропаганда и бума на рекламите, който следва войната. Дизайна като цяло през този период е натрапчив. Рекламите са включвали по-малко текст и вместо това са разчитали на огромни и често шокиращи слогани.

Темата за патриотизма е актуална не само през Втората световна война, но и през следващите години. Въпреки, че рекламите все още са споменавали войната с години наред след като е приключила, дизайните сякаш са станали по-оптимистични и обнадеждаващи. Икономиката се е развивала сравнително бързо, което означава повече произвеждане на продукти. Това пък довежда до нуждата за реклама и опаковъчен дизайн, а рекламодателите са чакали точно това – възможност да предадат позитивни, често патриотични съобщения.

1950

 

Дизайна през 50-те е имал по малко от всичко. Цялото десетилетие е претъпкано от интересни и често странни дизайни. Сексът става изключително огромно средство за реклама, особено с публикуването на първия брой на списание “Playboy”. Сексът е бил използван често, за да се продават неща – от цигари до чорапи. Имала я е и тематата за “хубави, щастливи хора” в рекламата,  така че ако има някакъв продукт с жена на него, който по някаква причина не се търси и продава, номера със седящото семество около масата минава съвсем без проблеми. Колкото по-кичозно, толкова по-добре!

Един от най-добрите графични дизайнери по онова време е Сол Басс (Saul Bass). Басс е широко известен с неговите филмови постери и някои от най-бележити лога в американската история. Той е позанат и с това, че прави обикновеното необикновено, а уникалния му стил повлиява на редица дизайнери от тогава.

1960

 

Ако се опитаме да изберем един тип дизайн като най-впечатляващ от 60-те, това ще ни затрудни много. Културните войни и активизмът са били навсякъде и всичко, от човешките права до наркотиците и околната среда са били горещи теми за дебатиране. От една страна, рекламата поема по по-модерен път. Вместо смели изображения и текстове, е имало умни идеи и големи концепции.

От друга страна, ярките цветове и психеделичните графики са били виждани доста често, особено в музикалната индустрия.

1970

 

Музиката e най-важната черта на 70-те години и едни от най-извстните постери и обложки на албуми са създадени именно по това време. Психеделичният стил, родил се през 60-те, продължавал да процъфтява заедно с типографията.

През този период, технологията също вижда светлина в голяма степен. Може да видим повече цветни фотографии използвани в дизайна, благодарение на напредъка на камера технологиите. В края на това десетилетие, рекламите на Apple, които са доста модерни за онова време, изкачат отвсякъде, казвайки ни как може да имаме компютър, само за нас си!

1980

 

Трудно е да си представим десетилетие, различно от 80-те, което се е опитавало да изглежда готино
(с различни степени на успех). Това е било интересно време за дизайна, тъй като този период си е имал свой отличителен стил. Помислете си за геометричните мотиви, ярките цветове и неоновите надписи. Всичко това е привличало вниманието на хората.

Друг важен аспект за дизайна от 80-те е, че говори на жените по начин, по който никога не се е до сега.
По-малко “хайде приготви вечерята” и повече “бъди смела и стилна”.

1990

 

Това е било един доста шантав период за дизайна. От рекламите до телевизията и модата, всеки изглежда така, сякаш е човека от съседния апартамент. Всичко е било микс от смешно и засрамващо. Tипографията е била или леко чалната или ръкописна, а цветовете са си противоречали.

Да не забравяме, че 1990 е годината, когато първата версия на Photoshop се е появила. Можело е да бъде използвана само на Macintosh. Раждането на този нов инструмент, е позволило на дизайнерите да експериментират с нови неща, например застъпващ се текст, избледнели елементи и наслагвания (или “лейъри/layers” както ги наричаме по-често).

Заключение

Не може да се отрече, че всеки един дизайн-стил през последните десетилетия е бил уникален за времето си. Трудно е да се каже кой е най-добрия и най-добре изглеждащ, но всеки е успявал да предаде и отрази тогавашното състояние на света и то по доста приятен за окото начин. В днешно време стила на дизайна е коренно различен от преди. Например, дизайна е доста по-изчистен и модерен, минималистичен. Никой не знае със сигурност какво е бъдещето на дизайна, но очаквайте да видите нарастваща вълна от дизайни, които ще направят потребителското изживяване по-добро и вълнуващо.

Leave a comment