Дизайнери, следващия път когато станете рано сутрин от топлото си легло и се впуснете в ново приключение с Photoshop или си отдадете следобеда на рисуване, запомнете това: на прав път сте.

Преди да бъдат известни, някои от най-известните личности са започнали кариерите си като графични дизайнери. Не, нямаме предвид известни графични дизайнери, а по-скоро певци и актьори. Такива, които са участвали във филми на Холивуд или са продали милиони албуми.

8. Чък Ди

Public Enemy, една от най-влиятелните групи в историята на рапа, винаги е имала силна визуална идентичност. Дизайните на учредителя на групата може да имат нещо общо с това. Преди да запише класически албуми като “Fear of a Black Planet” (“Страх от черна планета”), Чък Ди (известен тогава като Карлтон Дъглас Риденауър) учи графичен дизайн в университета Аделфи в Ню Йорк.

“Първата ми година в колежа бях част от училищния вестник … Бях добър, надарен, талантлив …” казва той на пресконференция през 2008 г., “Но бях изгонен от колежа, защото бях огромен купонджия”

Момчето било мотивирано от издаването на първите рап записи през 1979 г., да се върне в университета и да повтори изгубената си година. През 1984 г. я завършва успешно, специализирайки се в дизайн на обложки.

7. Джемима Кирке

По-известна като Джеса Йохансон в телевизионния сериалa “Момичета”, актрисата Джемима Кирке започва творческата си кариера като художник, завършвайки училището за дизайн в Роуд Айлънд през 2008 г. със степен бакалавър по изящни изкуства. Тя рисува предимно портрети и през 2011 г. провежда изложба, озаглавена “Кратка история” чрез проекти на Skylight. В края на 2017 г. и началото на 2018 г., вдъхновена от собствения си развод, тя прави изложба на картини с портрети на жени в сватбени рокли. Изложбата съдържа и автопортрет на Кирке в сватбената й рокля и воал.

6. Алън Рикман

Въпреки че няколко души от нашия списък са учили графичен дизайн, малцина си изкарват прехраната с него. Един от тях е великият Алън Рикман. Поколението на Хари Потър го познава като погрешно разбрания Сивиръс Снейп. За други той завинаги ще бъде Ханс Грубер, противника на Брус Уилис в оригиналния и най-добрия Die Hard.

Завършил Колеж по изкуства и дизайн в Челси, Рикман завършва следдипломна квалификация в Кралския колеж по изкуствата. Там той работи в известния студентски журнал Ark през 1969 и 1970 г. По време на годините му в Кралския колеж, той създава своя собствена дизайнерска агенция Graphiti. Макар и успешен в дизайна, сърцето на младия Рикман е отдадено на актьорството и закрива Graphiti, след като е приет в Кралската академия за драматични изкуства през 1972 година.

5. Дейвид Боуи

Не би трябвало да е изненадващо, че Дейвид Боуи е бил графичен дизайнер – Боуи е пробвал от много неща през 60-те и началото на 70-те години. Хамелеонският рок-бог учи в Kолежa по изкуства Бромли в началото на 60-те години, специализирайки в оформление и шрифт. Въпреки, че не е продължил кариерата си като дизайнер, влиянието продължава да се вижда през цялата му кариера.

Образът на Боуи се променя по-осезаемо по време на неговото обучение. В колежа по изкуствата Боуи е бил ударен от състудента си Джордж Ъндърууд в битка за едно момиче. Ударът поврежда лявото му око, като му дава постоянно разширена зеница, което прави Боуи да изглежда толкова странен и различен.

4. Анди Серкис

Анди Серкис завоюва световната си слава като Голум в трилогията „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“, но преди това е имал намерението да създава филмови плакати. Актьорството е било на втори план за звездата – той учи визуални изкуства в Университета в Ланкастър. Чудейки се какво да избере като втори предмет, се насочва към театрознанието, смятайки, че може да проектира плакати за университетски продукции.

“Исках да бъда художник или графичен дизайнер,” казва Серкис пред IndieLondon през 2011 г. “Но тогава започнах да се занимавам с продукции, докато не изиграх тази роля, която беше огромен момент в живота ми, когато си казах ‘това е каквото трябва да направя’.” Може да сме загубили графичен дизайнер, но сме спечелили актьора-цар на mo-cap (motion capture / улавянето на движение)

3. Рики Уилсън

Фронтменът на Kaiser Chiefs Рики Уилсън е учил в Metropolitan University в Лийдс за бакалавърска степен по графичен дизайн. След като завършва през 2000 г., Уилсън продължава да работи като хоноруван преподавател по предмета в Колежа по изкуства в Лийдс.

2. Пит Тауншенд

The Who е третата най-голяма група през 60-те и началото на 70-те години, като издава хитове като My Generation и I Can’t Explain. Китаристът и автор на песни Пит Тауншенд е известен с това, че е писал песни за младостта и детството си – един подход, който създава най-популярната рок опера от този период – Томи – която е издадена през 1969 година.

Тауншенд изучава графичен дизайн в Ealing College of Art и открито признава, че това му помага да контролира внимателно марката на The Who. Околната среда дори помогна на Тауншенд да развие свой уникалне стил на свирене.

“Бях в художествената школа, заобиколен от истински интелектуалци, хора, които непрекъснато експериментираха”, каза Тауншенд на сп. “Китарист” през 2012 г. “Бях силно впечатлен от всичко това и исках да радвам тези хора.”

1. Фреди Меркюри

По време на феноменалната кариера на Queen Фреди Меркюри доказва, че има толкова визуален усет, колкото и театралност. Без изключителния вокал, композиция и дизайнерски талант на Фреди, Queen вероятно щеше да е една от онези групи, които с нищо не могат да бъдат запомнени.

Звездата e възпитаник на Ealing College of Art, заедно с Пийт Тауншенд и китариста на Rolling Stones Рони Ууд. Фреди Меркюри получава диплома по графичен дизайн. Учил е и в политехническия колеж в Айзълуърт (сега West Thames College).

Благодарение на това, че е учил дизайн, Меркюри създава дизайнът на емблематичния герб на Queen, използван върху кориците на няколко албума (включително “A Night at the Opera” и “Day at the Races”) и на стоки на Queen до днес.

Leave a comment