Технологиите и продуктите се развиват с шеметна скорост през последните десетилетия и нашият свят вече все по-малко прилича на света, в който са живели нашите баби и дядовци.

Но въпреки всички промени, основните принципи в нашият живот си остават същите. Така е и в дизайна. Материали, тенденции и влияния се променят драматично, но професионалните дизайнери все още разчитат на същите правила, на които е разчитал и Леонардо Да Винчи.

Разбира се, няма нужда да се следват всички едновременно. Може да ги преплитате и да играете с тях, според артистичното си усещане. Но трябва да ги научите. Само тогава ще можете да ги нарушавате, така че да създавате композиции, които са изцяло ваши.

Баланс

Също както не бихте си изяли и трите ястия на закуска, така и не бихте искали да струпате всички елементи само в една област от композицията. Това е балансът – да се разпредели равномерно визуалната тежест, така че да се създаде усещане за стабилност и комфорт, които са приятни за окото (и мозъка) на зрителите. За да бъдем точни, има три вида баланс:

 • Симетричен: Елементите от едната страна на композицията са идентични на тези от другата страна. Този вариант обикновено създава усещане за стабилност и постоянство;

 • Асиметричен: Елементите от двете страни са различни, но все пак дават усещане за еднаква тежест. Това се постига играейки с цветовете, текстурата, формите и позицията на елементите. Например малък обект може да балансира голям, ако цветът му е по-тъмен или шарката по-контрастна. Този тип баланс създава усещане за жизненост и модернизъм;

 • Радиален: Елементите са разпределени равномерно около центъра на дизайна. Този вариант внушава живот и динамика.

Ако във фотографията заложите на симетричния баланс, внимавайте, защото окото е чувствително към нарушаването му. Ако пък решите да разположите основния обект извън центъра, това ще създаде по-интересна снимка, но може да остави празнота. Ще постигнете баланс на композицията, ако добавите друг обект от по-малко значение да запълни празното пространство.

Контраст

Маратонки със смокинг? Червено петно на черно платно? Някои комбинации естествено „изскачат“ повече от други. Просто няма как да не ги погледнете. В езика на изкуството и дизайна това „изскачане“ се нарича контраст – ефектът, създаден от съпоставянето на два или повече елемента, които са изключително различни.

Във фотографията възможностите за контраст са безкрайни! Ярки срещу тъмни цветове, отрицателни срещу положителни пространства, кръгли срещу остри ъгли, тъмнина срещу светлина, ефирни срещу груби материи, покой срещу движение…Твърде много контраст обаче може да наруши единството на композицията.

Акцент

Когато в композицията има зона, която визуално доминира останалите, се получава акцент. Това често се постига с контраст, но не е задължително. Всеки дизайн е добре да има „фокусна точка“, която ще служи като врата, през която зрителят може да влезе в композицията. „Липсата на доминиране сред група с еднакви по тежест елементи предизвиква конкуренция между тях. Зрителите трябва да открият своя собствена входна точка, което е скучна работа “, пише Алекс Уайт в „ Елементите на графичния дизайн “.

Едно от може би най-важните условия да се привлече вниманието върху акцентираният елемент е да му се осигури достатъчно свободно пространство

Движение

„Животът е като каране на колело. За да запазите равновесие, трябва да продължите да се движите“, е казал Айнщайн. Точно същото важи и за вашата композиция. За да могат вашите зрители да й се насладят максимално, те трябва да се „движат“ из вашия дизайн. Ето защо добрата творба винаги включва път, който безпроблемно води окото от един елемент към друг. Мислете за своето творение като за история с начало, среда и край, която трябва да разкажете не само с думи, а с всички визуални елементи, с които разполагате.

Във фотографията има три типа движение:

  • може би най-очевидното е движението, заснето сякаш „на пауза“;

  • размазване на движението – когато се използва целенасочено, може поразително да представи динамичната енергия на кадъра;

  • Визуален поток – всеки път, когато окото естествено и предсказуемо бива насърчавано да се движи от една зона в изображението към друга, има визуален поток. Това се получава чрез градация на цветове, размери, светлина и форми. Линиите, особено извитите, са с най-голямо значение за създаване на усещане за движение.

   Повторение

   Повторението е скучно? Помислете пак. Повтарящият се елемент може да създаде много приятна шарка, мозайка или мандала. Освен това повторението помага да се създаде съгласуваност, което е от решаващо значение, когато става въпрос за укрепване на единството на вашата композиция или вашата идентичност като марка.

   Включването на повтарящи се мотиви в дизайна или фотографията е колкото фотографска, толкова и изследователска техника. Започнете ли да се оглеждате, ще бъдете изумени от тяхното изобилие в архитектурата, градската среда и природата.

   Йерархия

   Една добра композиция трябва да съдържа елементи с различна степен на важност: най-важно, най-малко важно и всичко друго по средата трябва да е равностойно. В дизайна и фотографията, йерархията просто означава, че елементите са подредени визуално, така че зрителите да имат достъп първо до най-ценната информация.

   Йерархията обикновено се постига с мащабиране (размерът има значение), цветови контраст, смяна на перспективата и използване на празното пространство. Всичко трябва да е в подкрепа на общото послание.

   Единство и Хармония

   Ще цитираме отново Алекс Уайт:„Единството е най-важният аспект на дизайна, толкова важен, че неговото постигане оправдава всяко дизайнерско прегрешение“.  Единство в дизайна съществува, когато всички елементи са съгласувани. То създава усещане за пълнота и завършеност. За да постигне това ценно състояние на хармония, дизайнерът или фотографът трябва да се увери, че всеки елемент наистина принадлежи към композицията, с конкретно място и роля. Нищо не трябва да бъде безполезно или поставено на случаен принцип. 

   Във фотографията единство се постига чрез използването на сходни форми, цветове, текстури, които са в подкрепа на общото послание, а не се състезават помежду си за внимание. Тук трябва да се внимава единството да не премине в скучно или безжизнено еднообразие.

Leave a comment