Брандирай памет

Наскоро видяхме удивителен проект наречен “Branded in Memory. Помолили са над 150 американци да нарисуват логото на Apple по памет, резултатът е страхотен.

Въпреки, че повечето от рисуващите не са нарисували точно логото, се оказва, че всеки знае, че логото на Apple е отхапана ябълка. Следователно този малък символ се свързва с Apple по неописуем начн.

branded in memory

Това означава, че когато едно лого се създава, то трябва да бъде запомнящо се, ето няколко съвета как да направите това:

1. Простите неща – ПРОДАВАТ

logo design

Най-добрият лого дизайн е класическият стил, проста запомняща се форма и името на марката – КЛАСИКА.

Помислете за компании, като Apple, Google или McDonald’s – всички те използват стилизиран текст, който лесно може да се разчете от бoлшинството от хора. Хората разчитат Mc Donald’s и веднага знаят за какво става въпрос. Невероятно, нали?

Простичките лога са добри не само за запомняне, но и за изобразяване, забележете логото на Nike, какъвто и цвят да е и на какъвто и фон да е, логото изглежда по един и същ начин и винаги е разпознаваемо.

Грешката, която повечето дизайнери правят, когато създават лого е, че то съдържа прекалено много информация. За да е запомнящо и простичко вашето лого, следвайте следните оказания:

 • Не използвайте повече от четири думи (или 30 символа).
 • Използвайте най-много три цвята.
 • Не използвайте повече от един дизайнерски трик или ефект.
 • Използвайте сходен стил на формата и шрифта.

2. Обмислете кой/какво искате да бъдете

От изключителна важност е логото ви точно да представя компанията или продукта ви. Трябва да е уникално и да показва каква дейност извършвате. Когато създавате дизайн,
позаинтересувайте се от значението на цветовете и формите и с какви неща ги свързват потребителите. Със сигурност не бихте искали хората да свързват логото ви с…неприлични или неуместни неща. Също така е важно да помислите и за логото в контекста на цялостната ви индустрия.

 • Показва ли логото какво правите или продавате?
 • Логото предава ли правилното послание?
 • Запомнящо ли е?

Списание AdWeek ни представя един от най-добрите списъци със съвети за лого дизайн. Списанието отбелязва как определени елементи резонират с потребителите:

 • Мощност: геометрични фигури
 • Традиционност/ изисканост/ уважание: серифни шрифтове
 • Топлота/ загриженост/ иновативност: органични линии (обратно на геометричните фигури, тоест не могат да се начертаят с линия, а са свободни форми)
 • Отзивчивост: форми, коите се докосват
 • Авангардност: бита буква (голяма начална буква)

3. Използвай цветовете мъдро

logo design

Цветът може да се окаже, че е един от най-важните елементи в лого дизайна по две причини.

 • Избора на цвета може да привлича потребители и да предава дадени послания.
 • Доброто логото изглежда добре както и цветно, така и черно-бяло (монохром).

Един полезен съвет, за да бъде дизайна на логото ви просто – използвайте до два или три цвята, но в никакъв случай повече.

Като избирате цвят за логото си, забравете какво харесвате вие, а какво биха харесали хората, които ще виждат логото ви. Всеки цвят има определено влияние над човешките емоции. Цветовете в брандирането са важни, защото нашият отзив към даден цвят зависи от лични преживявания и културни асосиации. А определен цвят може да промени значението си в зависимост от културата. Например зеленият цвят, според западните култури (Северна Америка и Европа), се асоцира с късмет. Зеленото също така е и символ на природата и защита на околната среда. В Латинска и Южна Америка, зеленото е цвета на смъртта. Сами виждате, че тези две асоциации са коренно различни една от друга, така че бъдете внимателни в избора на цвят.

4. Стойте далече от Clip Art

Това от което има нужда всяко лого е оригинален арт, който да казва на потребителите коя е и с какво се занимавана компанията.

Ако това е единствения съвет на който ще обърнете внимание, прочетете го внимателно: не използвайте clip art. Не всяко лого ще има отличителен и разпознаваем символ като отхапаната ябълка на Apple. Но спокойно.

Това от което има нужда всяко лого е оригинален арт, който да казва на потребителите коя е и с какво се занимавана компанията. Дали ще е отличителен символ или логотип е ваш личен избор. Някои лога изглеждат най-добре като логотип, ако имат интересно име или шрифт.

Просто не забравяйте – без clip art! Така логото ви ще изглежда глуповато и непрофесионално. Няма да го чувствате специално по никакъв начин, а ако искате логото ви да е запомнящо се, трябва да е специално по някакъв начин. Трябва да е различно от всички останали съществуващи лога, да се отличава и изпъква. Може би ползването на clip art е бързо и удобно, но няма да ви помогне да постигнете това което искате.

Наемането на опитен дизайнер, който да ви направи лого е най-добрият ви избор. И дизайнери, запомнете: говорете с вашите клиенти и им обяснете подробно стъпка по стъпка това как се прави добър дизайн на лого.

5. Създайте нещо гъвкаво

logo design

Едно запомнящо се лого най-вероятно има няколко варианта, които са лесно разпознаваеми за потребителя.

Ето например логото на уебсайта, показан по-горе. Сивите букви на Design Shack върху бял фон се отличават и са лесни за четене на сайта, който използва зелени акценти.

В социалните медии, където мястото за лого е по-ограничено, логото се свежда само до едно семпло “d” на същия зелен фон, който се използва в сайта. Цветовете и типографията са същите, което създава впечатление за ясна и отличителна връзка. Ето това е гъвкавост, интегрирана в лого дизайна.

Има още доста други места, където гъвкавостта на логото е също от значение:

 • Може ли да се използва върху снимка?
 • Може ли да се добави слоган към него?
 • Може ли да бъде много голямо и много малко?
 • Има ли иконка която да е походяща за мобилни устройства или уебсайтове?
 • Ако се създате продукт, ще стои ли логото добре върху етикети?

Заключение

Създаването на запомнящо се лого не е нещо, което може да свършите за една нощ, или още по-зле: за няколко часа или минути. Подобна работа винаги отнема много време и редица ревизии.