Типографията играе огромна роля във всички видове дизайн, от опаковки до мобилни приложение и още много. Днес ще разгледаме най-добрите места на които може да намерите безплатни шрифтове, които ще подобрят дизайнa ви значително.

Преди да свалите и използвате безплатни шрифтове, трябва да сте запознати с правилата. Само защото са безплатни, не означава, че може да правите каквото си искате с тези шрифтове.

Повечето безплатни шрифтове, достъпни в интернет пространството, са с лимитиран лиценз, което означава, че може да ги ползвате само за лични проекти. Естествено, има и сайтове, които предлагат безплатни шрифтове с комерсиален лиценз.

Не пропускайте да проверите лиценза на всеки един шрифт, който сваляте преди да го ползвате за някой проект.

1. Google Fonts

Google Fonts е един от първите сайтове, който се появява когато търсим безплатни шрифтове. Тази гигантска библиотека има над 800 семейства шрифта от различни видове, от санс сериф до ръкописни, моношрифт (непропорционален шрифт) и други.

Google Fonts е използван от много уеб дизайнери, но много хора не знаят, че всъщност шрифтовете могат да се свалят и не са платени.

Най-добрата новина е, че всички шрифтове в Google Fonts са open-source. Може да ги използвате както си поискате.

2. Font Squirrel

Font Squirrel е друг надежден източник за сваляне на висококачествени безплатни шрифтове. Повечето от шрифтовете там идват с комерсиален лиценз. За да избегнете усложнения, сайта позволява на потребителите да проверят лиценза на всеки шрифт преди да го свалят.

3. FontSpace

В този сайт има масивна колекция от повече от 32 000 безплатни шрифта, създадени от повече от 2 100 дизайнера. Също така е дом на повече от 746 000 потребителя, които се радват на безплатните шрифтове, които могат да свалят.

Може да използвате FontSpace, за да намерите множество безплатни шифтове, които може да използвате за лични проекти. Само като преместите мишката върху даден шрифт, може да видите лиценза му преди да го свалите.

Ако сте регистриран потребител, може дори да си създадете колекция от любими шрифтове до която ще имате бърз и лесен достъп. Също така може да се свързвате с дизайнерите и да дарявате пари ако пожелаете.

4. DaFont

DaFont е друга популярна платформа за сваляне на безплатни шрифтове. Повечето шрифтове в сайта са само за лична употреба, но има и такива, които идват с комерсиален лиценз.

Едно от нещата с които DaFont изпъква е със системата, която разпределя шрифтовете по категории. Това позволява на потребителите да разглеждат и да избират шрифтове на различни теми, например хорър, видео игри, св. Валентин и още много. Това е изключително полезно за дизайнерите, като им позволява бързо да намерят шрифтове за проекти от разностранен тип.

5. Abstract Fonts

AbstractFonts е сайт, който предлага разнообразие от колекции от висококачествени шрифтове. Повечето предлагани шрифтове, са свободни както за лична, така и за комерсиална употреба. Само помнете да проверявате лиценза преди да сваляте.

6. Behance

Behance не е точно платформа за шрифтове, а по-скоро социална мрежа където дизайнерите правят портофлио от най-добрите си неща и споделят дизайни помежду си.

Има дизайнери, които споделят безплатен материал в Behance, като това включва и шрифтове. С няколко кликвания в търсачката на сайта, ще видите безкраен списък от шрифтове, които можете да свалите безплатно.

Най-хубавото на шрифтовете предлагани в Behance, e това че са с уникален дизайн и са по-малко използвани от шрифтовете, които може да намерите в другите сайтове.

7. FontStruct

FontStruct всъщност е инструмент, който ти позволява да създадеш свой собствен шрифт с геометрични фигури. Инструментът генерира TrueType шрифтове използвайки вашите дизайни и може се използва с всяко приложение за всеки вид проект, който правите.

Сайтът също така предлага повече от 43 000 шрифта. Повечето са направени от потребителите и са напълно безплатни за сваляне. Може дори да клонирате шрифтовете създадени от другите и да добавите ваши собствени елементи.

8. 1001 Fonts

Не се залъгвайте по името, 1001 Fonts предлага повече от 9 000 шрифта. Всеки ден в сайта се качват нови колекции от добре направени шрифтове. Повечето от тях са свободни за комерсиална употреба.

9. UrbanFonts

UrbanFonts е още едно страхотно място за безплатни шрифтове. Този сайт предлага подробно описание за всеки шрифт, като ти показва всеки един символ на дадения шрифт.

Също така може да избирате шрифтове по теми, да си направите акаунт и да запазвате любимите си шрифтове.

10. FontSpring

FontSpring е сайт за платени шрифтове и избора е голям. Също така има и безплатни шрифтове, но не са много.

Leave a comment