Креативността е субективно нещо. За някои, това е възможността да виждаш нещата по различен начин, докато за други това е нещо практично. Изненадващо, не много хора знаят, че всъщност креативността те прави по-добър човек. Креативността ни кара да гледаме на нещата по уникален начин, променяйки нашата перспектива.

Креативността ни позволява да виждаме живота от различен ъгъл, което от своя страна ни среща с много нови възможности. Дава ни се правото да виждаме различни аспекти от нашия собствен живот и ни помага да разрешаваме сложни житейски проблеми.

1. Креативността свързва всичко

Креативността е изкуството да правим връзки, да свързваме. Учи ни, че всичко във вселената е свързано. С други думи, крестивността се състои в събирането на идеи и след това да ги показваме по начин, който никой не е виждал преди. Оглеждайки се и изследвайки света около нас, всичко, което виждаме или слушаме, става толкова взаимосвързано, че се създава нещо съвсем ново.

2. Креативността придава значение

Чрез креативността научаваме, че нашият живот е сбор от нашите усилия и избори. Тя ни учи, че всичко е от значение и че не всяко наше усилие е излишно. Чрез креативността научаваме, че не трябва да работим 8 часа на ден, за да създаваме нещо уникално. Всеки един час, когато практикуваме нещо, всеки път, когато експериментираме, и всеки урок, който научаваме, включително всички наши усилия, се броят. Хранейки нашата творческа душа, нашата несигурност и страх ще бъдат отстранени лесно.

3. Креативността ни прави по-решителни

Чрез творчеството се учим да правим жертви и да оставаме решителни в житейските си цели. Като един креативен човек, вие знаете какво е да продължавате да работите, дори когато ви изглежда безполезно. Продължавате да го правите, не защото другите го изискват от вас, а просто защото вие самите го изисквате от себе си. Творчесвтото също ни учи, че продължаваме да влагаме време и усилия в това, което всъщност искаме да правим.

4. Креативността ни прави по-търпеливи

За да постигнем крайната си цел, творчеството е важно, тъй като ни учи да бъдем търпеливи, решителни и удовлетворени, както и да продължим да имаме вяра в това, което искаме да постигнем. Можем да придобием почти всичко, което наистина искаме да имаме в живота, но не можем да имаме всичко буквално. Да бъдем развълнувани или страстни е само първоначалната искра, която ни кара да се движим. Истинското нещо, което ни кара да стигнем до края, е търпението и упоритостта. И творчеството ни учи на това.

5. Креативността ни прави по-добри анализатори

Креативността ни учи повече за важността на „процеса“, отколкото за „резултата“. С други думи, тя не ни прави ориентирани към резултатите, а по-скоро към процеса. Ние, хората, живеем в общество, ориентирано към резултатите, и обикновено съдим другите хора въз основа на тяхната работа.
Като създатели или творци обаче не трябва да се съсредоточаваме само върху крайните резултати от работата, но и върху нашия растеж и напредък. Постиженията идват по-бавно от очакванията ни и затова трябва винаги да се концентрираме върху фокусирането на нашето израстване и напредък, вместо върху резултатите.

6. Творчеството ни прави силни и гъвкави

Има хора, които обичат това, което създавате и има други, които не харесват това, което правите. Точно както не харесваме всеки филм, всяка песен или всяка книга, или дори всеки човек. Всеки си има своите любими неща. Всички човешки същества искат да се харесат и да им се възхищават от това, което правят, но като творец е трудно да приемеш отхвърляне или неприязън към собственото си творчество. Но на помощ идва креативността. Тя ни учи да сме твърди, силни и гъвкави. Тя ни учи да се изправяме, след като сме паднали. Креативността ни учи, че вместо да защитаваме нашата работа и да бягаме от критиките, трябва да се гордеем с провала и критиците, защото тези неща ни помагат да изградим силите си оново и да бъдем дори още по-силни от преди!

7. Креативността помага за доброто настроение

Според експерти и проувания, направени в миналото, е установена силна връзка между креативността и доброто настроение. Хората са склонни да бъдат по-креативни, когато са щастливи, може би защото не се занимават с отделни части от информацията и могат да мислят в по-широк спектър. Известен креативен изследовател казва: “Повишаването на позитивното настроение, ни позволява да видим повече възможни решение на творческите проблеми.”

8. Креативността събира творците

Нашата креативност ни помага да срещнем други хора, които извършват същата дейност и така се оформя общност. Без значение какво правим, споделяйки идеи, давайки обратна връзка на нашите връстници, колеги и приятели, или просто да работим съвместно с някого, чувството за връзка, което преживяваме като творци, е безспортно и изключително удовлетворяващо.

9. Креативността ни дава свобода

Когато творим, няма грешно или правилно. Даваме си възможност да сме част от света, без да правим каквито и да било оценки или заключения. Имаме право пробваме нови неща и да поемаме рискове по здравословен начин. Ето така творчеството ни дава свобода във всяко отношение.

10. Креативността позволява изразителност и самосъзнание

Творчеството ни позволява да изразим всичко, което искаме и ни прави по-съзнателни за нашата истинска същност, т.е. нашите желание и импулси. Докато създаваме и творим, ние се гмуркаме дълбоко в собственото си същество, за да получим достъп до това, в което вярваме.

Колкото повече творим, толкова повече откриваме истинската си същност.

Източник: Anna Marsh

Leave a comment