Винаги ли ти е било мечта да бъдеш графичен дизайнер? Ако имаш око за хубав дизайн и се интересуваш от технологиите, това креативно поле може да се окаже точно за теб!

Чудиш се как да започнеш? Ето, ние събрахме няколко полезни съвета за хора, които искат да започнат да се занимават с дизайн.

Започни с основите

За да станеш графичен дизайнер, трябва да имаш умението да работиш с компютър, за да създаваш оформления на печатни и онлайн материални. Може би ще ви затрудни това, в коя програма да инвестирате, тъй като като има редица добри и качествени такива.

Въпреки, че има безплатни добри програми, повечето дизайнери шредпочитат програмите на Adobe. Основното трио са InDesign, Photoshop и Illustrator.

InDesign е програмата създадена за оформление на документи, които ще бъдат принтирани и/или имат повече страници. Особено подходяща е за създаване на постери, списания, книги и флаери. Дизайнерите използват Photoshop основно, за да редактират снимки. Illustrator се използва за създаване на векторни графики, илюстрации и лога.

Всеки дизайнер има предпочитание към някоя програма и я ползва главно нея. За повечето принт дизайнери, това е InDesign. Дигиталните дизайнери също ползват InDesign, но имат предпочитание към Photoshop или Illustrator.

Може интерфейсът на InDesign да ви се стори объркващ първия път, но като малко разцъкате програмата, ще видите, че не е толкова страшно!

Шрифт

Яснотата и четимостта в дизайна са от изключително голямо значение. Всеки дизайнер има любим тип шрифтове и в това няма лошо, но избягвайте да ги използвате винаги и за всичко. Например, може да използвате ръкописен шрифт за визитка на художник, но същият шрифт би стоял странно за визитка на сериозен бизнесмен.

Съветваме ви да използвате от 1 до най-много 3 шрифта за един дизайн. Ако ползвате повече от 3 шрифта, дизайна ще изглежда претрупан и непрофесионален.

Станете майстор в работата със изображения.

Изображенията могат коренно да променят дизайна ви и могат да ви подскажат какви шрифтове и цветове да използвате.

За да използвате изображения в дизайна ви, трябва да знаете как да ги накарате да работят за вас. Може да ги редактирате в Photoshop, но не е нужно да сте професионалист. Може да слагате, сменяте размера и да въртите изображения директно в InDesign.

Цветове

Забелязвали ли сте, че най-добрите дизайни имат добре подбрани цветове? Избирайки палитра от няколко цвята, които си подхождат взаимно, ще имате сигурен път към хубав дизайн.

Цвета определя настроението и “душата” на дизайна. Важно е да знаете значението на цветовете – кои се допълват, кои не си отиват и т.н.

Ако ви е трудно сами да изберете и имате колебания дали цветовете ще си отиват, не се тревожете. Има множество сайтове, които могат да ви помогнат в избора. Ето и някои от най-добрите, според нас.

ColourLovers
Coolors
Adobe Color

Нека да уточним обаче, че когато става въпрос за текст, не е много професионално да вкарвате всички цветове на дъгата, освен ако не става въпрос за детски стоки и зърнени закуски. Всъщност, ако прегледате някой популярен сайт или основните приложения в телефона си, рядко ще видите текст, различен от черен, тъмносив или бял.

Предпечата е важен

Дори да искате да сте дигитален дизайнер, ще е важно и полезно да имате познания по предпечат. Защо? Разбирайки от предпечат това ще ви научи на основни техники, които ще ви позволяват да напреднете в дигиталната сфера – ще може да правите хубави лейаути и да работите с гридове.

Ако някога искате да правите дизайн за канцеларски материали, табелки и т.н, е добре да отделите малко време да прочетете как да приготвяте документи за печат и да знаете какво са блийдове (bleed lines) правилните цветови настройки, резолюция и формат за печат.

Онлайн дизайна също е от значение

Принт дизайна и дигиталният дизайн имат общи черти, но като цяло дизайнерите избират или единия или другия. Принт дизайна е много традиционен (в това се крие и чара и проклятието му), а дигиталният винаги се променя и това го прави вълнуващ и интригуващ.

Ако не сте готови да се потопите изцяло в дигиталния дизайн, може да потопите само пръстче като се научите да правите семпли дизайни за онлайн използване (банери, реклами и т.н.).

Изберете да се развивате основно в една сфера

Почти всички дизайнери усещат дали силата им е повече в принт дизайна или дигиталния дизайн, но освен в тези две основни дисциплини, може да се специализирате в нещо по-специфично.

В сферата на принт дизайна, има дизайнерири които се фокусират върху брандиране, дизайн на книги или типография.

Остани вдъхновен!

Никой графичен дизайнер не може да разцъфне в затворено пространство без въздух. Затова бъдете отворени към работата на други дизайнери, не се притеснявайте да търсите вдъхновение. Това е част от вашето развитие като дизайнер.

Leave a comment