Сол Басс може да се окаже единствения най-успял графичен дизайнер в историята. Работил в средата на 20-те години, когато графичния дизайн е в подем, Басс брандира огромен брой големи корпорации с неговия бележит, минималистичен дизайн.

Bell, Kleenex, AT&T? Всички тези лога са на Басс. Ако сте искали изчистено лого, което ще бъде разпознавано и запомнено, това е човека на когото ще звъннете.

 

                              Дизайните на Басс за Bell (1969), Kleenex (1980s) и AT&T (1986).

 

Басс не е известен само с лого дизайна. Всъщност, логата са малка част от артистичната му кариера.

Началото

Басс е роден през 1920 година в Ню Йорк в семейство на еврейски имигранти. Като дете е бил креативен и непрекъснато е рисувал. През колежанските си години е посещавал нощни класове в художественото учебно заведение Лига на студентите-художници в Ню Йорк (Art Students League of New York). Там е имал късмета да му преподава Георги Кепеш, унгарски дизайнер, фотограф и художник.

Графичния дизайн във филмите

През 1940 година, Басс решава да замине за Калифорния. Работил е предимно неща свързани с рекламата докато не прави първата си голяма задача: постер за филма Carmen Jones (1954). Режисьорите са толкова впечатлени от постера, който Басс прави, че го канят да направи интро на филма. Това се оказва живото-променяващо решенеие.

Филмовия постер за Carmen Jones

 

Филмовите постери за Anatomy of a Murder (1959) и Love in the Afternoon (1957)

 

             Филмовите постери за The Man with the Golden Arm (1955) и Vertigo (1958)

 

Басс изцяло променя играта с неговите изискани филмови постери, които се отличават с отличителна минималистичност. До сега във филмите, интрото е било статично и скучно и не се е считало за толкова важно.

Басс се е отдал да вдъхне живот в интрото, правейки ги толкова важни от филма, колкото всичко останало. Басс кара буквите да се движат енергично по екрана, правейки това интересно и любопитно преживяване за зрителите.

Басс е създал множество от удивителни филмови постери и интрота. Финалните му проекти, преди смъртта му през 1996 година, са били да направи интро за четери филма на Мартин Скорсезе: Goodfellas (1990), Cape Fear (1991), The Age of Innocence (1993) и Casino (1995).

Лога

Логата на Сол Басс издържат около 34 години, преди да бъдат заменени. Някои от логата все още обаче не са заменени, като логaтa на Kosé Cosmetics (1959), Kibun (1964), Warner Communications (1972), Girl Scouts (1978, с малка промяна направена през 2010 година и Greffen Records (1980). С такъв солиден и добре измислен дизайн като този, може и никога да не се наложи да бъдат заменени.

(отляво) дизайните на Басс за Kosé Cosmetics (1959), Kibun (1964) и Warner Communications (1972)

Оригиналното лого на Сол Басс за Girl Scouts от 1978 (ляво) и редизайна направен от OCD Agency през 2010 (дясно)

                Логото на Басс за звукозаписната компания Geffen Records (1980)

 

Логото на Сол Басс за Continental Airlines (1968), изобразяващо струйно течение (джетстрийм / jetstream)

 

Източник: 99design

Leave a comment