Всяка компания има своята мисия и история, която да разкаже на света. Създаване, управление, цели и основна дейност – всичко това се дефинира предварително с причина. За да сподели своята история и да се представи пред света, една фирма първо трябва да придобие и развие собствената идентичност. Силната и разпознаваема марка може да помогне на бизнеса да бъде по-успешен и да влияе по-силно на съответния пазар.

Културната идентичност или още наречена “корпоративна култура”, е първата стъпка към изграждането на идентичност. Управляването, позиционирането, функционирането и стратегията на една организация се влияе силно от решенията на нейните клиенти и затова препоръчваме развитието на марката ви да започне дефинирането на тези процеси. Втората ни препоръчителна стъпка е визуалната идентичност и цялостност. Тя добавя повече дълбочина при възприемане и дава на хората нещо, с което да запомнят бизнеса ви.

Преди да започнете с процеса на изграждане на визуалната цялост, трябва ясно и точно да определите стратегическите цели на вашия бизнес. Нашият екип съветва да си отговорите на следните въпроси: Кои инструменти и медии са подходящи за нуждите ми? Защо и колко точно е важна стилизацията на идентичността?

Какво по-точно е визуалната брандова идентичност?

В наши дни една компания не изгражда своята репутация единствено върху продукти или услуги. Изображенията, които я представляват, също са мярка за неговият успех. Визуалната брандова идентичност е повече от лого, тя е съвкупност от всички визуални маркетингови елементи и материали, които бизнесът ви използва за достигането на поставените му цели. Те включват печатни материали (визитки, бланки, тефтери, пликове за писма, папки, брошури и т.н.), фирмен печат, уебсайт, видеа, имейл подписи и опаковките на евентуалната ви продукция. Фирменият стил трябва да отговаря и изпълнява три основни функции:

 • Да бъде разпознаваем, бидейки прост, ясен и лесен за запомняне.
 • Да придава подходящ характер на бизнеса ви.
 • Да се откроява от конкуренцията и да се позиционира подходящо на пазара.

Преимущества на добрият корпоративен характер:

 • Разработването и създаването на визуален характер изисква огромно количество проучвания и внимание към всеки отделен детайл, с цел крайният резултат на стила да изразява целите на бизнеса ви и да изпраща правилното съобщение към търсената от вас аудитория.
 • Разработването на идентичност на марката ще ви позволи да създавате последователно послание във всички маркетингови материали. Всяко парче трябва да има същите основни стилове и дизайнерски елементи, като създава пакет за сплотена, организирана и конкуретна марка. Това ще спомогне за повишаване на осведомеността за марката. Колкото повече места Ви предлага вашата марка, толкова по-голям ще бъде контакта с потребителите, толкова по-запомнящ се ще бъде.
 • Разработването на професионален, творчески дизайн на идентичността може да ви помогне да се откроите в очите на потенциални клиенти в търсената от вас пазарна ниша.
 • Една ефективна идентичност на марката може да спомогне за изграждането на лоялност към клиентите и доверие към марката, тъй като позволява на клиентите да осъществят връзка между продукт и компанията.
 • Когато самоличността ви става по-развита, става и по-разпознаваема. Осведомеността за вашия бизнес също ще нараства експоненциално.
 • Символи, ценности, култура, проекти – всички те спомагат за насърчаване на всякакви прогресии в рамките на Вашия бизнес. От гледна точка на клиента силната идентичност създава чувство за принадлежност и надеждност.
 • Контролът върху самоличността ви ще ви позволи да реагирате бързо и ефективно на промените, като по този начин гарантирате безсмъртието на вашата организация.
 • Една добре разработена идентичност още в началото ще ви спести много пари! Няма нужда непрекъснато да преоткривате графиките, ако вашата идентичност е утвърдена, солидна и завършена.

След като започнете своя бизнес и вашата корпоративна идентичност е на мястото си, трябва да поддържате това, което сте създали много внимателно. За тази цел ви препоръчваме да използвате модерното, мощно и невероятно ценно средство за комуникация – социалните медии. Много успешни компании, в допълнение към обичайните си комуникационни стратегии, избират да представят своята дейност, да повишат репутацията си или просто да създадат общност от вече съществуващи и потенциални клиенти чрез тях. Facebook, Twitter, Google+ и други социални инструменти са чудесен начин да предадете вашите идеи и ценности, така че не забравяйте да укрепите бизнеса си чрез тях.

Смятате, че ви е необходима помощ при изграждането на вашата корпоративна идентичност и визия? Ние от екипа на КАКАДУ знаем, че всеки бизнес е уникален и винаги използваме правилните думи, форми и цветове, за да вдъхнем живот и да създадем историята на всяка компания. Не се колебайте да се свържете с нас за невероятни идеи, прозрения и съвети!

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ТУК!

Leave a comment