Със силата на интернета и повече очи гледайки от всякога, е важно за един бизнес да предава уникалното си съобщение по ясен начин. Най-лесния начин да разпознаеш компания и да я различиш от останалите, е по логото й. Ще ви преведем през най-често срещаните грешки при лого дизайна, които трябва да избягвате ако искате успешно и професионално лого.

Логото е направено от аматьор

Един професионален бизнес трябва да изглежда професионално. Хората, които започват тепърва бизнес често инвестират много време и пари в обзавеждане и оборудване, а за лого – твърде малко.

Ето и най-често срещаните причини защо толкова много лога изглеждат аматьорски:

♦ Собственикът на бизнеса иска да спести пари, като направи бърз дизайн на логото сам.
♦ Приятел или роднина, който претендира, че има познания по графичен дизайн прави логото като услуга.
♦ Лого дизайна е бил възложен на компания, която предлага бързи услуги на ниски цени.

Причините, изброени горе, могат да причинят катастрофални резултати. Ако логото ви изглежда аматьорски, бизнеса ви също ще изглежда по този начин. Един собственик на даден бизнес, трябва да знае къде да търси добри дизайнери, ако иска добро лого.

Ето и предимставата на това да наемеш професионален лого дизайнер:

♦ Логото ще изглежда уникално и запомнящо се
♦ Логото ви няма да има нужда от редизайн поне няколко години
♦ Логото ще изглежда професионално и изпипано

Разчитате на тенденции

Тенденциите идват бързо, но си отиват също толкова бързо и се превръщат в клишета. Едно добре направено лого ще е вечно, а това може да се постигне само ако се игнорират последните дизайн тенденции и трикове. Ако едно лого е направено спрямо дадена тенденция, след това то ще изглежда демодирано и банално.

Използвате растерни изображения

Когато се прави лого дизайн, стандартна практика е да се използва векторна програма, например Illustrator или Corel Draw. Векторната графика се състои от математически точни точки, което осигурява визуална последователност в множество размери. Алтернативно, разбира се, може да използвате растерни програми като Photoshop. Растерното изображение – или битмап, се състои от пиксели.

Използването на растерни изображения за лога не е препоръчително, тъй като може да причини проблеми с възпроизвеждането. Да, Photoshop е способен да прави много големи лога, но никога не знаете колко голямо ще ви потрябва логото.  Ако увеличите достатъчно едно растерно изображение, то ще изглежда пикселизирано, което го прави неизползваемо. Поддържането на визуална последователност, уверявайки се, че логото изглежда по еднакъв начин във всякакъв размер, е от съществено значение.

Основните предимстава да се ползва векторна графика за лого дизайн:

  • Логото може да се уголеми до всякакви размери, без да губи качество
  • Правенето на промени по логото е по-лесно
  • Може да се адаптира към друг тип медия по-лесно, отколкото растерното изображение.

Използване на стокови изображения

Тази грешка, често се прави от дизайнери аматьори или от хора, които искат сами да си направят логото, за да спестят пари. Да се свалят стокови векторни изображения от уебсайтове като VectorStock или Freepik, не е престъпление, но ако не сте запознати с авторските права и ползвате изображението за лого, това може да ви вкара в беда.
Логото трябва да е неповторимо и оригинално, а ако ползвате стоково векторно изображение, това правило се нарушава. Има и голяма вероятност някой някъде по света да използва същото това изображение, което по никакъв начин не прави вашето лого уникално и единствено.

Прекалено сложен дизайн

Каква по-добра аналогия от снимка с пръстови отпечатъци? Може да забележите тънките чертички, които образуват самите пръстови отпечатъци само ако се вгледате от много близо. Ако отдалечите пръстите си, тези детайли се губят. Същото важи и за логата с много детайли.

Когато едно сложно лого е принтирано в малък размер, неговите детайли се губят и ще изглежда сякаш е размазано или още по-зле, сгрешено. Колкото повече детайли има едно лого, толкова повече информация трябва да обработва зрителят. Едно лого трябва да е запомнящо се, а едно от най-добрите начини да бъде такова, е да бъде направено семпло. За пример може да дадем логата на Nike, McDonald’s и Apple. И трите компании имат прости лога, които могат лесно да бъдат възпроизведени във всякакъв размер.

Разчитате на цветовете за ефекта на логото

Това е често срещана грешка. Някои дизайнери нямат търпение да добавят цвят към дизайна си, а някои пък разчитат изцяло на него. Избирането на цвят трябва да е последното нещо при изработка на лого, затова най-добре започнете само с черно и бяло.

На всеки бизнес собственик ще му се наложи да използва логото си само в един цвят поне веднъж, затова дизайнера трябва да тества дали това ще повлияе на идентичността на логото. Ако използвате цвят, за да отличите даден елемент в дизайна, то тогава логото ще изглежда напълно различно едноцветно.

Лош избор на шрифт

Когато стане дума за дизайн на лого, избирането на правилния шрифт е най-важното решение, което един дизайнер може да направи. В доста случаи, логото не се получава добре именно защото е избран неподходящ шрифт.

Много е важно да се намери шрифт, който да съответства на стила на иконата. Но това може да е трудно. Ако са прекалено равнопоставени, иконата и шрифтът ще се конкурират помежду си за внимание, ако са пълна противоположност, тогава зрителят няма да знае къде да се съсредоточи. Ключът е да се намери баланс – някъде по средата. Всеки шрифт има характер. Ако избраният от вас шрифт не отразява характеристиките на иконата, тогава цялото послание на марката ще се загуби.

Лошите шрифтове се избират, защото често не се приемат като нещо сериозно и важно. Някои дизайнери слагат първия шрифт който им попадне.

Твърде много шрифтове

 

Еднородността и четимостта са важни за добрия дизайн, а твърде много промени в шрифта могат да разсеят и объркат читателя.

Използването на максимално два шрифта от различни типове е стандартна практика. Ограничаването на шрифтовете до тази цифра, значително подобрява качеството на лого дизайна и помага на бранда да бъде разпознаван.

Копиране

Това е най-голямата грешка при лого дизайна и, за съжаление, става все по-често и по-често. Както казахме, целта на логото е да представи даден бизнес. Ако изглежда същото като логото на нечий друг бизнес, значи някой се е провалил. Да се копира работата на другите не е в ничий интерес – нито на клиента, нито на дизайнера.

 

Leave a comment