Идват празници. Едни от най-светлите през годината, при това и тук не говорим само за прелестните разноцветни лампички, украсени домове, улици и магазини. Коледното настроение има свой собствен, неповторим чар и начинът, по който се чувстваме в дните около Рождество Христово, няма аналог през нито един от останалите 12 месеца.

Запечатването на тези моменти в цифров формат днес е една от най-лесните, но в същото време и невъзможно трудни задачи за всеки от нас. Лесна, защото дигиталните камери са навсякъде – от винаги удобно намиращите се подръка смартфони и таблети, през компактни (point and shoot) апарати до големите, умели и професионални DSLR-и, с които ние правим нашите фотографии.
В същото време трудността идва най-вече и основно от липсата на вдъхновение. Всички коледни снимки, уви, си приличат – елхи, подаръци, сняг, бляскави декорации – ако отворите фотоалбума си от миналата година, вероятно ще получите ярък пристъп на дежа вю – едни и същи физиономии, в едни и същи пози, изглеждащи по един и същи начин.
Защо да не опитате нещо малко по-различно за тази Коледа? Ако ви липсват идеи – ние сме ви подготвили няколко, които да раздвижат въображението ви.

 

 

 

 

Коледната трапеза

Започваме с едно не чак толкова оригинално предложение. Разбира се, снимките на подредената, отрупана с много и различни ястия маса са сред традиционно присъстващите във всеки коледен албум, но какво ще кажете през тази година да подходите малко по-иначе към тази тема?
Снимайте не вече приготвените и сервирани гозби, а процеса на приготвянето им. Експериментирайте и със суровите продукти. Фотографирайте дори и предколедното пазаруване в магазина. След това от цялата тази серия кадри можете да опитате и да сглобите интересен колаж, проследяващ пътя на храната от щандовете на хипермаркета до фамилната вечеря на Бъдни вечер.

 

 

 

 

С внимание към детайла

Второто ни предложение съдържа препоръка, която вече сте чували нееднократно от нас – запълнете рамката! Иначе казано – снимайте отблизо – колкото по-близо, толкова по-добре!
Разбира се, идеално за реализиране на тази цел ще ви послужи специализиран макрообектив, позволяващ снимане от изключително късо разстояние и запълване на кадъра в мащаб 1:1. Така дори най-дребните елементи от коледната декорация ще изглеждат впечатляващо огромни и ще получите някои наистина оригинални снимки. Но дори и с по-обикновено фото оборудване можете да постигнете много интересни резултати, ако просто се приближите до обекта, който ви е направил впечатление, и го снимате максимално отблизо – бил той звездата на върха на коледното дърво или топъл, червено-оранжев отблясък от пламъка на празничната свещ, отразяващ се ефектно от топките на елхата.

 

 

Снимайте time lapsе

Ето ви една страхотна идея, която, макар и малко по-сложна за реализация, може да прибави някои наистина уникални кадри към поредния ви коледен фотоалбум. За да я реализирате, ще ви е нужна камера, способна да заснема time lapsе клипове (т.е. статични кадри през определен интервал, които после да сглоби автоматично в кратко филмче). Закрепете я стабилно – най-добре с помощта на солиден статив, и я нагласете така, че да заснеме цялото коледно празненство. Резултатът ще е не само впечатляващ, но и много оригинален поглед върху традиционната фамилна сбирка в навечерието на Рождество Христово.

 

 

 

 

Отварянето на подаръците

Безспорно най-вълнуващата част от всяко коледно празненство. Опитайте да уловите прекрасните емоции на този момент в поредица от кадри, които можете да заснемете с помощта на режима за серийни снимки, който практически всяка съвременна камера поддържа.
Гарантирано ще получите куп уникални фотографии, запечатали радостта (а понякога и разочарованието) на вашите приятели, деца и близки, когато разопаковат подаръка си.

 

 

 

 

Обиколете наоколо

Не стойте само на едно място по време на празниците! Използвайте дългата коледна ваканция, за да си организирате импровизиран излет в квартала или града, в който живеете. Така ще можете да запечатате някой чудесни кадри с най-разнообразни празнични украси и идеи за коледни декорации.
Експериментирайте с различни ъгли, дефокус, портретни и чисто пейзажни кадри. Както сами ще се убедите, много приятни резултати ще получите, ако излезете на разходка привечер, когато всички коледни светлини засветят особено ярко. Добрата новина за любителите на вечерната фотография е, че през декември се стъмва рано и не е нужно да обикаляте навън в малките часове на деня, за да уловите някои наистина ефектни нощни снимки.

 

 

 

Преди и след

Е, да, снимките в края на коледното парти едва ли ще представят обектите ви в най-ласкавата възможна светлина, но предлагат изключително широко поле за забавни съпоставки и хумористични колажи.
Особено забавни кадри могат да се получат, ако се постараете да снимате едни и същи обекти (хора), под един и същи ъгъл преди началото на семейното тържество и след края му. Децата вероятно са най-подходящи за тази цел – малките палавници, заразени от коледния дух, кипят от емоции, които обаче бързо ги изтощават и в края на вечерта заспиват в най-различни пози – коя от коя по-сладка и уникална.

Leave a comment