Фейсбук толкова разшири съдържанието си, че все по-лесно биваме засмукани от него. Влизаме, за да хвърлим бърз поглед какво правят приятелите ни. Но, докато разберем и минават часове в преглеждане на снимки, публикации, видеа, онлайн пазаруване, новини, фирмени страници, страници на знаменитости…

Истинскo предизвикателство е да останеш свързан, без да си обсебен от социалните медии.

И така, как да спрем да пилеем толкова време във Фейсбук?

Ето няколко стъпки, които ще ви помогнат да прекарвате по-малко време в най-популярната медия.

1. Да осъзнаете, че Фейсбук светът е виртуален, но недоразумениятa възникнали там, могат да са напълно реални

Може да познавате голяма част или всичките си контакти, но общувате с тях във виртуална реалност. Спрете и помислете каква част от реалния живот изпускате, докато скролвате екрана си. Онлайн се губят много от фините нюанси на реалната комуникация, а това може да доведе до недоразумения. Питали ли сте приятел “Всичко наред ли е?”, той да отговори “Добре съм”, но да разберете, че има проблем по изражението и тона му? Звънете понякога на приятелите си или още по-добре – прекарвайте време с тях.

2. Пристрастяването към социалната медия може да бъде не само времеотнемащо, но и да се окаже опасно за емоционалното здраве

Това, което обикновено не осъзнавате, докато разглеждате снимки от сватбата на приятел, бебето на братовчедката или пътешествието до Тибет на някой съученик, е че сравнявате живота си с този на другите от Фейсбук стената ви. Това съответно ви повлича в една низходяща спирала, а може да ви доведе и до депресия. Започне ли да се случва, подсъзнателно продължавате да скролирате надолу, в желанието да повдигнете духа си. Минават часове без да се озсъзнаете. Чувствате ли се по-добре след това? Надали. Лесно е да се сложи фасада зад екрана, дори и реалността да няма нищо общо. Радвайте се на хубавите моменти във вашия живот без да се сравнявате!

3. Сведете списъка си с приятели само до тези, за които наистина ви е грижа

Това е най-важното и се отнася за всички социални медии. Да преглеждате силно претрупана стена може да отнеме мнооого време, особено ако списъкът ви с приятели е пълен с хора, с които не сте близки. Може би не е лоша идея да ги паузирате или да спрете следването на онези, чиито публикации определяте като спам. Цялата мания по сдобиването с n-на брой последователи или “споделяне за споделяне” е абсурдна. Имайки 400+ приятели, наистина ли преглеждате ъпдейтите им? Със сигурност има хора, които го правят, но не ми се мисли колко време във Фейсбук им отнема това. В момента, в който се уловите, че прекарвате часове да преглеждате снимки и постове на хора, които едва познавате, може би е време за разчистване.

4. Дистанцирайте се от негативни хора във Фейсбук

Враждебните и поляризиращи постове на негативни хора могат да бъдат наистина зловредни. Може да е наистина трудно решение да паузирате приятел, но ако той поства регулярно негативни или заплашителни материали, това може да е най-доброто решение. Озовете ли се въвлечен в натоварващ дебат, това определено ще ви отнеме много време (а също енергия и емоции). Всеки има право да публикува каквото пожелае на собствената си страница. Минете нататък и не се вживявайте.

5. Още по-проста стъпка – изключете известията

Localytics – компания за маркетинг проучвания в социалните медии, наскоро установи, че когато известията са включени, 88% от потребителите използват по-често дадено приложение, а също и че потребителите с включени известия включват приложението 3 пъти по-често от потребителите с изключени известия. Да, полезни са, защото сте информирани за последните ъпдейти, но придобивате навика да си проверявате телефона всеки път когато изскочи известие. Без да се усетите и сте засмукани отново. Ще ви олекне, когато започнете да го правите със собствено темпо, а не както телефонът ви диктува. В повечето случаи Фейсбук може да почака.

6. Изтрийте приложението от телефона си

Нямам предвид да изтриете акаунта си и напълно да се изключите от социалните медии, а да влизате във Фейсбук само на компютъра си. Маркетингово изследване е установило, че потребителите със смартфони прекарват по три часа на ден с устройството си. Други пък проучвания показват, че в днешния свят само 7% от комуникациите се осъществяват чрез реален контакт. Нашите умни устройства са основен фактор в това изместване на комуникациите.  Фейсбук със сигурност е полезен инструмент, който може да подобри живота и бизнеса…но само когато има осъзнатост и самоконтрол. В крайна сметка има нужда от известно самоограничение, защото истинският свят около нас определено е по-важен.

Източник: George Gracin в everydaypower.com

Leave a comment